kismama blog

baba mamás és nagyobb gyermekes témák

Friss topikok

Linkblog

D.Tóth Kriszta:Lolamesék

2011.05.27. 14:16 - J357

 Szerencsére (vagy balszerencsére) könyvben nem találkoztam ezzel a borzalommal, de a nagyobbik 3 és fél éves leányom ráakadt az egyszervolt.hu oldalon a rajzfilm verzióra.Először a nagylány vagyok c. szösszenetet hallgatta végig többször (miután mondtuk neki, hogy ezt inkább ne hallgassa) és jöttek a kérdések.Sajnos a történet is bugyuta, ráadásul D. Tóth Kriszta a kislánya szemszögéből egyes szám első személyben alkotta meg a marhaságait.így először azt magyaráztam a saját gyermekemnek, hogy ezt egy néni írta, mintha kislány lenne,de sajnos gőze sincs a gyerekek gondolkodásáról.Majd jött a kérdés miért történnek fura dolgok a sötét szobában?

Tudniillik a sztori lényege, hogy a 3 éves gyermek nagylány akar lenni, mire bölcs mamája közli vele, hogy egyrészt ha nem lennének gyerekek akkor nem lenne a Mikulásnak meg a Nyuszinak dolga-miért nálunk a szülőknek is hoztak ajándékot?, másrészt nem lennének rajzfilmek-egyre több felnőtt is néz rajzfilmet, nem?, harmadrészt akkor aludjon sötétben, persze a kislány megállapítja magában, hogy fura dolgok történnek a sötét szobában és inkább akkor kislány marad és lámpa mellett alszik.Mondjuk ez a ha nem lennének gyerekek dolog is hülyeség: minden felnőtt először gyermek volt, és minden gyerek felnő, szerintem ez egy logikusabb magyarázat a miért vannak felnőttek és miért vannak gyerekek kérdésre.

Szóval visszatérve a sötét szobára, a gyerekek velünk egy szobában alszanak még és sötétben.Soha nem féltek a sötéttől, kár ezt generálni ilyen hülye mesékkel.

Aztán jött a második szösszenet, hogyan lesz a baba?Szintén a szellemi fogyatékosnak gondolt Lola szemszögéből ismerjük meg a történetet D. Tóth Kriszta tollából.Mivel Lolának még nincs testvére, de a környezetében vannak pocakjukat simogató várandós nénik, Lola  azt hiszi, hogy pöttyös labda vagy dinnye van a ruhájuk alatt és azt simogatják.Itt jön be egyébként az írónő érdekes felfogása a gyerekekről, egyszerűen fogyatékosnak vagy bugyutának tartja őket, szerintem egy gyerek sem gondol labdára vagy dinnyére, hanem esetleg megkérdezni miért nagy a néni pocakja?És ha közlik vele, hogy ott baba van, meg te is a mama hasában voltál, akkor egyből megérti, nem hülye, tudniillik.De sajnos ez nem elég D. Tóth Krisztának, továbbmegy a hogyan keletkezik a baba témára, és nem nem a gólya hozza, hanem papa mama szereti egymást, összebújnak és a két sejtjük találkozásából lesz a baba.Mintha egy 4 éves gyerek értené hogy mi az a sejt...Egyenlőre kislányom nem kérdezett rá a témára,ha rákérdez akkor magyarázhatjuk neki...

Minden esetre tényleg nem értem, hogy attól hogy valaki kismama lesz miért gondolja hogy gyermekirodalmat alkothat?Miért kell gyerekszemszögből marhaságokat írni, ráadásul minden sztori úgy végződik, hogy anyu milyen okos, és anyunak mindig igaza van???Pontosan a 3 éves gyereknek magyarázhatjuk értelmesen, hogy mit miért ne csináljon vagy csináljon, csak azért sem fogja megtenni, mert belső késztetést érez rá, hogy ellenkezzen.Ezért hívják ezt az időszakot dackorszaknak...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismama357.blog.hu/api/trackback/id/tr202936637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása